Svenska kuddar och täcken

Kuddar och täcken.
Värnamo sängkläder är ett äkta familjeföretag. Mattias, Leif, Martin och Kenneth är representanter för andra och tredje generationen sedan starten.

I Värnamo finns Sveriges enda tillverkare av kuddar och täcken.
1951 startade Nils och Ann-Britt Åhlander upp Verksamheten på Mosslegatan 31. Då fanns det flera konkurrenter i samma bransch. En efter en har de slagits ut av tekokris och låglönekonkurrens. Bara Värnamo sängkläder är kvar, med sitt varumärke Varnamo of Sweden.
– De andra i branschen har antingen flyttat ut sin produktion ur landet eller lagt ner, säger Kenneth Åhlander, som är vd. Det är flera faktorer som gör att Värnamo Sängkläder lever vidare som svensk tillverkare.
– Vi försöker ha hög kvalitet och snabba leveranser. Och vi är väldigt flexibla när det gäller specialmått och storlekar, säger Kenneth.

Kudden blåklocka
Kudden Blåklocka är Värnamo of Swedens storsäljare och den man ofta hittar på hotell. Finns i sju storlekar.
Läs mer om kudden Blåklocka här

Att sova gott
Kunderna är både privatkunder och företag som hotell och liknande. Produkterna säljs både ute i butiker och i företagets egen webbshop. Man har också en egen fabriksförsäljning i Värnamo.
Att varumärket Varnamo of Sweden står på etiketten på hotellkuddar är en fin reklam i sig. Det händer att kunder hör av sig med glada historier om att de sovit så gott när de övernattat på hotell, på Varnamo of Swedens kuddar. För någon som lider av sömnbesvär är det guld värt att hitta en kudde som man lyckas somna på.
Hur kan denna fina respons komma sig komma sig, finns det någon hemlig ingrediens i era kuddar?
– Nej, säger Kenneth och skrattar till.
– Ingen hemlig ingrediens. Men vi använder bara den bästa fibern (till fyllning) och har riktigt bra tyger till det. Så de är välgjorda.

Kuddar och täcken
Tillverkning av täcken sker med hög automatik i Värnamo.
Läs mer om täcken här

Värnamo Sängkläder säljer både dunkuddar och fiberkuddar. Men det är fiberkuddar och fibertäcken som tillverkas i fabriken i Värnamo.
Vad sover man bäst på, fiber eller dun?
– Det är individuellt. En del vill ha låga kuddar, andra höga. En del vill ha fasta, andra lösa. En fiberkudde har den fördelen att man slipper allergier med den. Och den är lättare att tvätta, säger Kenneth.

Dubbla skift i början

När företaget startade var det i liten skala.
– Pappa jobbade skift på Värnamo Gummifabrik, berättar Kenneth.
– Han tyckte väl att han behövde mer att göra och startade en egen tillverkning och jobbade dubbla skift. Nils och Ann-Britt hade lärt sig konsten att tillverka kuddar och täcken i sin hemby, Vittaryd, där grannen hade en täckfabrik. I början drev de verksamheten själva. Ann-Britt var sömmerska och Nils höll i produktionen och

Värnamo Sängkläder.
Värnamo Sängkläder huserade på Mosslegatan 31 på 1950-talet.

försäljningen. Med tiden växte verksamheten och 1961 togs ett stort steg i företagets historia. Då hade Nils kunnat sluta sitt skiftjobb på Gummifabriken och koncentrera sig på sängkläderna. Nils bror Harry kom in som delägare och företaget flyttade till nya lokaler på Bangårdsgatan, där man fortfarande huserar, i en anläggning som byggts ut i omgångar genom åren.

Äkta familjeföretag
Företaget ägs och drivs nu av barnen till Nils och Harry. Delägare är Kenneth, Leif och Berit. Även den tredje generationen är på gång. Mattias, Marcus och Martin är verksamma i företaget. Ett äkta familjeföretag, med andra ord.

Värnamo Sängkläder
Värnamo Sängkläder i nuvarande lokaler på Bangårdsgatan i Värnamo.

Hur känns det, att komma in som tredje generation i ett anrikt företag?
– Det finns mycket historia, det gör det. Sedan får man vara på tå, när det gäller nya produkter, nya segment, nya kunder och så, säger Martin som jobbar med försäljning.
Nya produkter är ett nyckelbegrepp i ett företag som sysslar med heminredning och design. Det är en snabb utveckling inom textil och det gäller att utvecklas själv med teknik och materialval..
– Ja, vi vill ju vara i framkant, säger Kenneth.
Värnamo sängkläders verksamhet är tudelad, kan man säga. Utöver den egna produktionen har man en del

Värnamo sängkläder.
Madrasstillverkning på 1950-talet.

handelsprodukter. Prydnadskuddar, till exempel. Där är designen avgörande.
Det måste vara jättesvårt att förutse trender och ligga rätt med färger och så. Hur lyckas man med det?
– Vi hjälps åt på företaget med att ta fram ny design. Vi åker på mässor och försöker ha koll på vad som är på gång i branschen, säger Kenneth.
Värnamo Sängkläder har 32 anställda idag. Som mest (innan krisen 2008) hade man 43 anställda. En förklaring till att man är färre idag är ökad rationalitet. Ska man konkurrera med företag som har tillverkning i länder med

Värnamo sängkläder
Interiör från Sveriges enda tillverkare av kuddar och täcken.

låga löner gäller det att ha en hög produktivitet.
När Nils och Ann-Britt startade 1951 var det mycket mer av ett hantverk. Nu är tillverkningen automatiserad i hög grad.
Vad tror ni om framtiden då?
– Vi ser ljust på den, säger Martin.
– Vi har en del på gång framöver.
Det låter spännande?
– Ja verkligen, det är riktigt spännande.