Stora kuddar och god sömn

Stora kuddar, bild 1
Molly sover gott på kudden Blåklocka (storlek XXL, 70×100 cm).
Beställ kudden Blåklocka här

Ärligt talat, hur sover ni på natten egentligen?
Jag menar rent tekniskt. Vi är ju alla olika och har våra olika vanor och knep för att nå fram till det där underbara: en god natts sömn.
En del sover med kläder, andra utan. En del gillar tjocka täcken, andra tunna. För mig är kuddar det väsentliga. Stora kuddar och små kuddar. Jag vill ha en liten arsenal av dem. För att hitta den bästa liggställningen. Eller sittställningen.

Jag vill fluffa till

För när man tänker efter, så börjar insomningsprocessen i sittande ställning. För många av oss. För mig är det så i alla fall. För några år sedan var det poppis med höj- och sänkbara sängar. Motordrivna. Där skulle man ligga med en fjärrkontroll och försöka få en elmotor att ställa in det perfekta läget. Inget för mig, kan jag säga. Jag vill fluffa till min egen sitt- och liggställning. För det behövs det stora kuddar, till att börja med. Det är inte enbart av estetiska skäl jag gillar de riktigt stora formaten på kuddarna. Det är även av rent ergonomiska skäl. När man bygger sin sängläsningsplats så ska man börja med en stor kudde underst. Det ger det där lite extra stödet i svanken. Och så en mellanstor kudde på det. Och på toppen en mindre kudde, för huvudet. Så knökar man in sig med ryggen i kuddhögen och får en perfekt, omslutande och stödjande sittställning. Mycket billigare än en eldriven motorsäng. Och mycket skönare. Och det är inte bara jag som tycker att kudden har sådan stor betydelse. Det har faktiskt forskats på kuddens betydelse för sömnen (läste om det i en artikel som du kan klicka till här).
Min sovcykel går i tre faser, kan man säga. Första fasen är sittfasen, eller läsfasen. Det finns inget så sömngivande som en halvtråkig bok. Det funkar med film på Ipaden också. Men inget spännande. Gärna något dokumentärt av karaktären ”sånt man borde vara intresserad av”, men inte är det på riktigt. Det blir som när man gick i skolan. Man försöker lite pliktartat att hålla ögonen öppna. Men snart börjar det dra i ögonlocksmusklerna.

Att möta sömnen

Då vet man att klockan är slagen för fas två: insomningsfasen. Jag skjuter de två översta kuddarna åt sidan och lägger ner huvudet på den stora kudden underst. Jag gillar att ligga på rygg och möta sömnen. Och i det läget är en stor kudde som ger stöd till både nacke och axelparti det bästa för mig. Där ligger jag med knäppta händer på magen och låter sömnen komma. Det är faktiskt nästan den bästa stunden på dagen.

Stora kuddar 2
Från tillverkningen i Varnamo of Swedens fabrik i Värnamo. En stor kudde fylls med fiber.

Den tredje fasen sker omedvetet. För det är själva sovfasen. Man vänder sig i sömnen. Och jag har förstått att jag instinktivt byter kudde i den fasen. När jag vänder mig på sidan är det den mellanstora kudden som funkar bäst. Ger lagom stöd åt huvudet. När jag vänder mig på mage är det den minsta kudden som behövs för bäst sömnunderstöd.
Ja, så är det. Omständigt kanske ni tycker. Men det är en konst att kunna sova gott.
Eftersom jag har anknytning till Varnamo of Sweden är det kuddarna härifrån jag sover på. Vi tillverkar täcken och kuddar själva i vår fabrik i Värnamo, i Småland. Det är närodlad produktion, kan man säga och vi är stolta över att vara Sveriges faktiskt nu, enda, tillverkare av kuddar och täcken. Dessutom har vi egen produktion av sängöverkast. Det är småländsk produktion när den är som bäst och det är schyssta villkor rakt igenom hela produktionskedjan.
Att ha det i bakhuvudet kanske också bidrar till den goda sömnen.
För när allt kommer omkring är ett gott samvete den allra bästa huvudkudden.