Sova gott med miljövänliga sängkläder

Ett gott samvete är bästa huvudkudden, sägs det ju. Ekologisk bomull eller träfiber i tyget kan hjälpa till att lätta miljösamvetet lite.

Kläder har länge varit i blickpunkten i miljödebatten. Särskilt bomullen, kanske, som är en så stor del av klädindustrin. Traditionellt odlas bomull med stora mängder bekämpningsmedel, som inte är så nyttiga.
Men numera är det lätt att köpa kläder tillverkat av ekologisk bomull, med mycket mindre negativ påverkan på miljön.
Sängkläder har inte varit lika mycket i fokus för miljödebatten. Kanske för att man inte köper det lika ofta. Men det är också textilier med samma typ av problem.

Ekologisk bomull

Varnamo of Sweden har märkt ett ökande intresse för just ekologiska produkter. Idag används ekologisk bomull i några av täckena och kuddarna. Tyget till Gullviva täcke är gjort just med ekologisk bomull. Även tyget till Blåklocka, både täcket och kudden med det namnet, är gjort av ekologisk bomull.
Dessutom är Varnamo of Swedens stora succékudde, Anemon, gjort av tyg av ekologisk bomull. Just Anemon är egentligen mest uppmärksammad för att ge bra och följsamt stöd för huvud och nacke. Många med nackproblem och ryggproblem använder den kudden med behållning.
Gå till Anemon kudden »

Maertin Åhlander Varnamo of Sweden
Martin Åhlander på Varnamo of Sweden med Anemon XL.

Kvalitet ger hållbarhet

Varnamo of Sweden har sin tillverkning i Sverige. Fabriken ligger kvar i småländska Värnamo, där den har funnits sedan 1951. När större delen av den svenska tekoindustrin flyttade ut sin tillverkning utomlands, så valde Varnamo of Sweden att vara kvar. Receptet att lyckas med det är kvalitet. Med fokus på kvalitet och pålitliga leveranser har Varnamo of Sweden behållit förtroendet på marknaden.
Kvalitet och hållbarhet har även det en ekologisk aspekt. Sängkläder som håller länge gör ett lättare ekologiskt avtryck.

Varnamo of Swedens produkter säljs i butiker över hela landet. Klicka här för att hitta en butik nära dig.
Varnamo of Swedens produkter säljs i butiker över hela landet.
Klicka här för att hitta en butik nära dig.

Fiber från träden, fyllning från fåren

Men fyllningen i moderna kuddar är ofta av polyester. Så även Varnamo of Swedens produkter med tyg av ekologisk bomull. Vill man komma bort från plastmaterial kan man förstås använda det pålitliga naturmaterialet dun. Varnamo of Sweden har bra duntäcke och dunkudde i sortimentet också.
Men det finns modernare alternativ. Förra året lanserade Varnamo of Sweden kudde och täcke med tyg gjort av lyocell, som är fiber från snabbväxande träd (som eucalyptus). Tillverkningsmetoden är skonsam och täcket blir återvinningsbart.
Lupin heter täcket och kudden från Varnamo of Sweden med lyocell i tyget. Men här är fyllningen kanske ännu mer intressant. Den är nämligen gjord av ull.
Ullen har fantastiska egenskaper, utöver att vara ett pålitligt naturmaterial. Det är bakterieavvisande, det transporterar fukt och har den underbara förmåga att värma när det är kallt och svalka när det är varmt.

Ullets fantastiska egenskaper kommer väl till pass i ett täcke.
Ullets fantastiska egenskaper kommer väl till pass i ett täcke.