Bra kuddar kan hjälpa

Kuddar Anemon Andreas Söderström
Andreas Söderström testade kudden Anemon.

Det går att skapa nackbesvär med felaktig liggställning. Men det går också att lindra besvären med en bra kudde.
Vi bad kiropraktorn Andreas Söderström testa vår kudde Anemon. Efter att flera kunder hört av sig som sagt att deras nackbesvär blivit bättre efter att de börjat använda just den kudden, blev vi nyfikna. Kan en kudde hjälpa? Och vad är det i så fall som gör att en just sorts kudde hjälper, mer än andra
Andreas Söderström är en mycket välrenommerad kiropraktor. Han är utbildad vid Life University i Atlanta, USA och är doctor of Chiropractic. Han driver Kiropraktisk center i Värnamo.
När vi träffar honom efter att han och hans fru Carina testat Anemon en period så verkar han nästan förvånad över sina egna intryck. Anemon ser ut som en helt vanlig kudde och är det också. Men ändå har upplevelsen varit något extra.

Kudden Anemon
Kudden Anemon finns i flera storlekar. Det är XL som Andreas och Carina Söderström har testat.

– Det är en kudde som ger support, samtidigt som man får en känsla av att det är lite tyngdlöst. Det känns avslappnande, bekvämt och väldigt omfamnande, säger Andreas om känslan efter testperioden.
– Jag skulle aldrig säga något sådant om jag inte menade det. Jag har testat många kuddar, för jag får ofta den typen av frågor, vad som är bra för kroppen och så.
De testade kuddarna har en stoppning av microfiber i polyester och ett tyg i ekologisk bomullscambric. Det är ett tätt vävt tyg som håller luften kvar i kudden längre, vilket kanske kan förklara känslan av

Kiropraktisk center
Carina och Andreas Söderström vid Kiropraktisk center i Värnamo.

tyngdlöshet, som Andreas pratar om.
Kuddarna de har testat är en större variant, XL (65×90 cm).
– Storleken tror jag har betydelse, säger Andreas
Även det kommer också lite som en överraskning.
– Om man skulle gjort en kudde utifrån biomekanisk kunskap från början, skulle man nog inte valt den storleken.
– Men ju mer jag tänker på det, desto större betydelse tror jag att det har. Storleken gör den mer anpassningsbar. Är man lite mindre kan man krypa upp på kudden med axlarna och få rätt support och bra vinklar. De som är större kan putta upp den så den supportar bara nacken.

Värnamo Sängkläder
Kuddarna tillverkas i vår fabrik i Värnamo, de säljs i butiker över hela Sverige.
Klicka här för att hitta en återförsäljare nära dig.

Men en kudde ska inte enbart kunna ge rätt stöd för sömn. Den ska ha fler användningsområden.
– Jag gillar att ligga i sängen och läsa. Den här kudden som är så stor kan man vända den på längden och vinkla upp den bakom ryggen och på så sätt få en bra läsställning.
För människor som har besvär. Smärtor i nacke och rygg, till exempel, kan nätterna vara extra plågsamma. Smärtorna kan göra att det är svårt att hitta bra sovställningar. Man snor sig runt i sängen, jagad av smärtorna. Vill det sig illa, kan det ställa till det och göra problemen ännu värre.
– Sämsta sättet att ligga på är på mage, för då är du tvungen att vända upp huvudet för att få luft, och då ligger du hela tiden med rotation i kotpelaren. Rygg eller sida är det du helst ska ligga på, säger Andreas.
Kanske kan storleken på Anemon XL ha betydelse även här. Den är så pass stor att det inte blir bekvämt att rulla över till magläge under sömnen.
Kan man skapa nackbesvär på grund av felaktig liggställning?
– Ja, det går. Om man ligger på ett visst sätt  under en lång tid kan man förändra kurvaturen.
Om man ligger på mage till exempel?
– Ja ligger man så i tio-femton år så kommer man få en uträtad halskurvatur. Vad som händer då är att man tappar lite av svanken i nacken och förlorar då lite av den stötdämpande effekten.
En fördel med Anemon XL som Andreas upptäckt är att den är både mjuk och samtidigt ger en bra support. Det gör att den anpassar sig efter underlaget. Olika sängar är olika hårda. Men med denna kudden blir det ändå en bra vinkel i liggställningen.
– Om man inte har någon speciell skada eller så så behöver man inte tveka på att denna kudden är bra. Absolut. Jag tror att det är kvaliteten. Kombinationen av tyget, materialet i stoppningen och storleken som gör det.
– Jag skulle aldrig ha förespråkat något om jag inte känt att det var bra. Det här tycker jag är hur bra som helst, säger Andreas.